Δράση για την προώθηση της φιλίας

Δράση στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας για την προώθηση της φιλίας.Στις 20 Φεβρουαρίου επισκέφτηκε την Α τάξη του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας η ψυχολόγος Εύη Χατζοπουλου από το Ειδικό Σχολείο Αλεξάνδρειας. Οι μαθητές του Α1 και Α2 Τμήματος ζωγράφισαν ο καθένας από μια καρδιά. Έπειτα έγινε συζήτηση για το πόσο πολύτιμη είναι η καρδιά μας και πόσο εύκολα μπορεί να πληγωθεί αν κάποιος μας στενοχωρήσει. Οι μαθητές αναφέρθηκαν σε διάφορα γεγονότα που όταν συμβαίνουν νιώθουν ότι “η καρδιά τους σκίζεται”.

Στο τέλος της συνάντησης συμφώνησαν πως αν κάποιος τους στενοχωρούσε θα έσκιζαν ένα κομματάκι από την καρδιά που είχαν ζωγραφίσει και στην επόμενη συνάντηση θα συζητούσαν τι ήταν αυτό που συνέβη κι αισθάνθηκαν την καρδιά τους να σκίζεται. Οι μαθητές αντιλήφθηκαν την αξία του σεβασμού ανάμεσα στις ανθρώπινες σχέσεις καθώς επίσης και πόσο εύκολο είναι να πληγωθεί η καρδιά ενός ανθρώπου αν δεν τον σέβονται. Οι μαθητές προβληματισμένοι δεσμεύτηκαν στην επόμενη συνάντηση με την κα. Εύη να συζητήσουν ποια γεγονότα πλήγωσαν την καρδούλα τους.

Στις 23 Μαϊου το Α1 και Α2 Τμήμα του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας υποδέχθηκε για δεύτερη φορά την ψυχολόγο. Στην πρώτη συνάντηση οι μαθητές ζωγράφισαν μια καρδιά και συμφώνησαν να σκίζουν ένα κομματάκι κάθε φορά που κάποιος τους στενοχωρούσε. Στόχος της δεύτερης συνάντησης ήταν οι μαθητές να αποκαλύψουν τι ήταν αυτό που συνέβη και ένιωσαν την καρδιά τους να σκίζεται. Αφού ολοκληρώθηκε η συζήτηση η κα Εύη σχεδίασε μια καρδιά και κατέγραψε τις σκέψεις των μαθητών στο ζήτημα “Η καρδιά μου σκίζεται όταν . . .”. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συζήτηση αναφορικά με τις ενέργειες που κάνουμε όταν κάποιος μας ενοχλεί η μας πληγώνει. Οι μαθητές σηκώθηκαν όρθιοι και με σταθερή φωνή και σοβαρό ύφος είπαν “Σταματά αυτό που κάνεις!”.

Έπειτα συμφώνησαν πως αν αυτός ο τρόπος δεν φέρει αποτέλεσμα, τότε οι μαθητές αναφέρουν το περιστατικό στη δασκάλα τους για να μεσολαβήσει να επιλυθεί το ζήτημα που προέκυψε. Αφού αναδείχθηκε η σημασία του σεβασμού για την εύρυθμη λειτουργία των σχέσεων μεταξύ των μαθητών, οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες, έφτιαξε κάθε ομάδα τη ζωγραφιά της ΦΙΛΙΑΣ και όλες οι ζωγραφιές δημιούργησαν το κολάζ της Φιλίας. Στο τέλος οι μαθητές αποχαιρέτησαν την κα Εύη με την υπόσχεση ότι θα φροντίζουν τόσο την καρδιά τους όσο και τις καρδιές των μαθητών τους γιατί καμιά καρδιά δεν αξίζει να πληγώνεται.