2023-2024



ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2023-2024

1ος ΚΥΚΛΟΣ

Ο 1οςκύκλος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων που υλοποιήθηκε στο σχολείο μας αφορούσε τη θεματική ενότητα «Ζω καλύτερα – Ευ ζην».

          Πιο συγκεκριμένα το 6ο και 7ο τμήμα ασχολήθηκε με την υποενότητα «ΥΓΕΙΑ – ΑΥΤΟΜΕΡΙΜΝΑ». Κύριος στόχος του προγράμματος «ΚΟΥΖΙΝΟΠΑΡΕΑ» ήταν η ανάπτυξη και η βελτίωση των δεξιοτήτων αυτονομίας στην κουζίνα. Οι μαθητές συμμετείχαν με χαρά στο πρόγραμμα δημιουργώντας ευχάριστο κλίμα κι απόλαυσαν τις δημιουργίες τους. Έμαθαν να  συνεργάζονται και να λειτουργούν ως ομάδα, εκπαιδεύτηκαν στην τήρηση κανόνων υγιεινής, έμαθαν να ακολουθούν συγκεκριμένες οδηγίες, βελτίωσαν τη συγκέντρωση τους (μέσω συγκεκριμένων εργασιών που ανέλαβαν), ανέπτυξαν τις δεξιότητες λεπτής κι αδρής κινητικότητας, ανέπτυξαν τον προφορικό λόγο και τις γλωσσικές δεξιότητες (ανάγνωση, γραφή ..).  Καλλιέργησαν  μαθηματικές δεξιότητες (όπως μέτρημα, χρονική ακολουθία κ.α.), εξασκήθηκαν στην επίλυση προβλημάτων, στην αναζήτηση ιδανικών λύσεων, καλλιέργησαν την υπευθυνότητα, έλαβαν πρωτοβουλίες κι απέκτησαν περισσότερη αυτοπεποίθηση. Επιπλέον, μέσω της συμβολής των γονέων στο πρόγραμμα ανέπτυξαν θετική στάση απέναντι στις οικιακές εργασίες.Τέλος, ανέπτυξαν και τις προεπαγγελματικές τους δεξιότητες.

          Μπορείτε να δείτε παρακάτω μερικές φωτογραφίες από τα εργαστήριά μας.

Το 2ο τμήμα ασχολήθηκε με δράσεις που αφορούσαν την υγιεινή διατροφή, με τίτλο ««Ο Ρούλης ο Τροφούλης και η περιπέτειά του στον κόσμο της υγιεινής διατροφής». Στόχος ήταν να αναγνωρίσουν τις υγιεινές και μη υγιεινές τροφές , να τις υποδεικνύουν όταν τους ζητηθεί και να τις προσθέσουν στην διατροφή τους. Τα παιδιά μέσα από διαφορετικές δραστηριότητες, κάθισαν στο τέλος παρέα να φάνε το πρωινό τους, είπαν στους συμμαθητές τους τι θα έτρωγαν και αναγνώρισαν αν είναι υγιεινό ή όχι και δέχτηκαν συμβουλές για το τι μπορούν εναλλακτικά να τρώνε για πρωινό που να είναι και υγιεινό.

Το 1ο τμήμα ασχολήθηκε με δράσεις που αφορούσαν τη γνωριμία με το σώμα και είχε τίτλο «Γνωρίζω και αγαπώ τον εαυτό μου». Μέσα από πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες οι μαθητές έμαθαν να αναγνωρίζουν και να υποδεικνύουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, αλλά και των μελών του σώματός τους. Η αισθησιοκινητικότητα αποτέλεσε τον βασικό άξονα προσέγγισης των ανωτέρω δραστηριοτήτων.



Το  3οκαι 5ο τμήματα ασχολήθηκαν με δράσεις που είχαν ως άξονα τη ζωή στην πόλη και την οδική ασφάλεια με Τίτλο: «Η ζωή στην πόλη, προχωρούμε με ασφάλεια».

Βασικοί στόχοι ήταν: η απόκτηση δεξιοτήτων ασφαλούς μετακίνησης μέσα στην πόλη, διαμεσολάβησης και κοινωνικής ενσυναίσθησης, η αναγνώριση των σημάτων Κ.Ο.Κ. και τέλος ηαναγνώριση των θετικών προτύπων συμπεριφοράς και κοινωνικοποίηση.

Χρησιμοποιήθηκαν φύλλα εργασίας με οπτικοποιημένο υλικό, πραγματοποιήθηκε περίπατος στην παιδική χαρά της γειτονιάς και στην εκκλησία, ψυχαγωγική επίσκεψη στο κέντρο της πόλης, όπου συνδυάστηκε με επίσκεψη σε παιδότοπο και αναψυκτήριο (με πρακτική εφαρμογή του Κ.Ο.Κ. σε διαβάσεις και πεζοδρόμια). Τέλος δημιουργήθηκαν κοινωνικές ιστορίες σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών.

2ος ΚΥΚΛΟΣ

Ο 2ος κύκλος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων (Δεκέμβριος – Φεβρουάριος) αφορούσε τη θεματική ενότητα «Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ – Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη» και πιο συγκεκριμένα την υποενότητα Αλληλοσεβασμός και Διαφορετικότητα. Το πρόγραμμα με τίτλο «Φίλοι για πάντα» υλοποιήθηκε από όλα τα τμήματα του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας με τη συμμετοχή οκτώ δημοτικών σχολείων της πόλης. Στόχος ήταν οι μαθητές μέσω των βιωματικών δράσεων να ευαισθητοποιηθούν, να αναπτύξουν ενσυναίσθηση, να μάθουν να αποδέχονται, να σέβονται και να επωφελούνται από τη διαφορετικότητα. Οι μαθητές του σχολείου μας συμμετείχαν ενεργά και με χαρά με όλους τους μαθητές των υπόλοιπων σχολείων. Ένιωσαν πιο κοντά και πιο ζεστά μέσα από αυτές τις συναντήσεις και η αυτοεκτίμησή τους απόκτησε σταθερές βάσεις μέσα από την αποδοχή και τη φιλία των μαθητών. Στο τέλος του προγράμματος και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία στις 3 του Δεκέμβρη διοργανώθηκε εκδήλωση – ευαισθητοποίηση των μαθητών στη διαφορετικότητα που έλαβε δράση στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Αλεξάνδρειας.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες…

Τέλος το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την  υλοποίηση των δράσεων «ΓΛΥΚΟΦΙΛΙΕΣ» ως επισφράγισμα του κυρίως σκοπού του προγράμματος της γνωριμίας κι αποδοχής της διαφορετικότητας με τον άλλο.

ΓΛΥΚΟΦΙΛΙΕΣ  1η δράση

Οι μαθητές έπαιξαν παιχνίδια γνωριμίας με την ΣΤ΄ τάξη του όμορου 5ου Δημοτικού σχολείου Αλεξάνδρειας που συμμετείχε στο πρόγραμμα των δράσεων για τη διαφορετικότητα.

ΓΛΥΚΟΦΙΛΙΕΣ 2η δράση

 

Master αξιών: Δημιουργήθηκαν μικτές ομάδες του Ειδικού και του Δημοτικού σχολείου, οι οποίες έφτιαξαν τρουφάκια αγάπης – φιλίας – συνεργασίας. Στη συνέχεια μέσω κριτικής επιτροπής δόθηκε βαθμολογία σε κάθε ομάδα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο γλυκό τρουφάκι και στις αξίες που προαναφέρθηκαν.

ΓΛΥΚΟΦΙΛΙΕΣ 3η δράση

Δημιουργήθηκε κοινό κολάζ με την επωνυμία του προγράμματος από τις μικτές ομάδες που συστάθηκαν κατά την προηγούμενη δράση. Έπειτα χωρίστηκε στη μέση και το κάθε σχολείο κράτησε από ένα κομμάτι.

ΓΛΥΚΟΦΙΛΙΕΣ 4η δράση

 Στο τέλος τα κομμάτια επανενώθηκαν την τελευταία μέρα πριν το κλείσιμο των σχολείων με όλους τους συμμετέχοντες μαζί για μία κοινή φωτογράφιση.

3ος ΚΥΚΛΟΣ

Στα πλαίσια του 3ου κύκλου των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, που αφορούσε τη θεματική ενότητα «Δημιουργώ και Καινοτομώ – Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία», ασχοληθήκαμε με την επιχειρηματικότητα και συγκεκριμένα με τη δημιουργία χειροποίητων λαμπάδων. Γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές ανέλαβαν δράση στη μικρή «επιχείρηση»! Με μεράκι και μεγάλη χαρά ετοίμασαν τις δημιουργίες τους για το Πασχαλινό Bazaarαλληλεγγύης και αγάπης. Μέσω των βιωματικών εργαστηρίων καλλιεργήθηκαν δεξιότητες μάθησης, ζωής, προεπαγγελματικές δεξιότητες. Η  συλλογική προσπάθεια ευοδώθηκε και τα έσοδα της «επιχείρησης» θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών των μαθητών και του σχολείου!!

4ος ΚΥΚΛΟΣ

Κατά τη διάρκεια του 4ου κύκλου των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων «Φροντίζω το περιβάλλον» το 6ο τμήμα του σχολείου μας ασχολήθηκε με την υποθεματική «Φυσικές καταστροφές-πολιτική προστασία» και υλοποίησε πρόγραμμα για τις πλημμύρες. Οι μαθητές συμμετείχαν σε βιωματικές, ομαδοσυνεργατικές δράσεις, κι απέκτησαν γνώσεις μέσα από την εκμάθηση μέτρων πρόληψης και προστασίας πριν την πλημμύρα, κατά τη διάρκεια και μετά την πλημμύρα. Παράλληλα ενισχύθηκε η ευαισθησία τους για το περιβάλλον.

Το 3ο και 5ο τμήμα ασχολήθηκαν με την υπεράσπιση και την προστασία των ζώων. Στόχος ήταν η ανάπτυξη δεξιοτήτων  μάθησης, ζωής, δεξιοτήτων, του νου, την αναγνώριση των ζώων η προστασία και η υπεράσπισή τους. Δημιουργήθηκαν φύλλα εργασίας με αναγνώριση και ταύτιση των ζώων, αφίσα με τα δικαιώματα των ζώων, ενώ ακολούθησε και επίσκεψη σε ιππικό όμιλο.

Έτσι οι μαθητές γνώρισαν τις έννοιες της ευθύνης και της αγάπης που μπορούν να δώσουν στα ζώα και ήρθαν σε άμεση επαφή με αυτά.

Το 4ο τμήμα ασχολήθηκε  με την ευαισθητοποίηση των μαθητών  για τη σημασία της ανακύκλωσης και το ρόλο των μελισσών στο περιβάλλον. Οι μαθητές  ήρθαν σε επαφή με τις βασικές έννοιες της ανακύκλωσης και της σημασίας της για το περιβάλλον. Επιπλέον γνώρισαν τη ζωή των μελισσών και το ρόλο τους στη γονιμοποίηση των φυτών και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Τα τμήματα 1ο, 2ο και 6ο ασχολήθηκαν με την υποενότητα «Παγκόσμια και τοπική Πολιτιστική κληρονομιά» και με τίτλο: «Κληρονόμοι της ιστορίας μας». Στόχος ήταν η απόκτηση δεξιοτήτων όπως: η επαφή με τα τοπικά έθιμα, η γνωριμία με τις τοπικές παραδοσιακές ενδυμασίες, τη μουσική παράδοση και τα παραδοσιακά μουσικά όργανα.

Κατασκευάστηκαν  παζλ με ανδρικές και γυναικείες παραδοσιακές στολές των περιοχών της Αλεξάνδρειας, της Βέροιας και της Νάουσας.

Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο «Αμάραντος». Καθώς όλα τα παιδιά δεν είχαν τη δυνατότητα να διαχειριστούν με ακρίβεια τις πληροφορίες που τους δινόταν, οι δραστηριότητες που διαπραγματευτήκαμε ήταν ποικίλες ώστε να συμμετέχουν με καλή διάθεση και κατά το μεγαλύτερο δυνατό χρόνο. Η επαφή με τα υλικά (σκεύη, υφάσματα παραδοσιακών φορεσιών) και το πολιτιστικό περιβάλλον ( ο χώρος του συλλόγου ήταν  εκθεσιακός) αποτέλεσαν τον τρόπο με τον οποίο έγινε η προσέγγιση του θεματικού αυτού άξονα.